Sunuş • Sayı 08


Merhaba. Psikoloji ve Toplum Bülteni’nin sekizinci sayısıyla karşınızdayız! Bu sayıda biri çeviri ve biri de söyleşi olmak üzere 6 yeni yazı yer alıyor. Bununla birlikte, çevirilerden birinin İngilizce orjinalini de yayımladığımız için sayı içerisinde 7 içerik olduğunu göreceksiniz. Bunlara kısaca değinelim.
*
19-21 Ekim 2018 tarihleri arasında TODAP tarafından İzmir’de gerçekleştirilen VI. Eleştirel Psikoloji Sempozyumu’nda yaptığı sunumunu bülten için metinleştiren Umut Kocagöz, yazısında alternatif örgütlenmelerde bir-aradalığın imkânlarını “zorunluluk” ve “arzu” kavramları üzerinden tartışıyor.  Yine aynı sempozyumda yaptıkları sunumlarından hareketle, Fidan Sarsılmaz ve Fatma Betül Demir ise iki farklı kadın hareketini, Hindistan’daki Gulabi Gang hareketi ile Türkiye’deki Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi’ni mercek altına alıyorlar. Richard Brouillette, Can Önalan’ın çevirdiği kısa yazısında, “Terapistler Neden Politikadan Konuşmalı?” sorusunu tartışıyor. Doğa Eroğlu ve Ege Akpınar’ın çevirdikleri yazılarında Till Manderbach ve Daniel Schnur “otoriter popülizmi Eleştirel Psikoloji ile anlamanın” yollarını arıyorlar. (Bu yazının İngilizce’si başka bir yerde yayımlanmamış olduğu için yazının orjinalini de bu sayıya eklemeyi uygun gördük.) Sercan Karlıdağ, bülten için kaleme aldığı yazısında, geçtiğimiz yaz üçüncüsü yapılan TODAP Eleştirel Psikoloji Kampı’na dair değerlendirmelerini bizimle paylaştı. Son oolarak, bülten editörlerimizden Serap Dakak, “Barış Bildirisi” imzacısı olarak yaşadıklarından sonra Türkiye’den ayrılmaya karar veren ve politik psikoloji alanında akademisyen olan Yasemin Gülsüm Acar ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
*
Bültenin bu sayısına katkıda bulunan tüm yazarlara ve çevirmenlere teşekkür ediyoruz. Bültenin Mart ayında yayımlanacak olan dokuzuncu sayısına yazı göndermek için son tarih 15 Şubat 2020’dir. Bültende yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı psikolojivetoplum@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Yazılarınızı göndermeden önce, yayın ilkelerimizi ve yazım kurallarını görmek için web sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz: www.psikolojivetoplum.todap.org

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…