Sunuş • Sayı 09

Merhaba. Psikoloji ve Toplum Bülteni’nin dokuzuncu sayısıyla karşınızdayız! Bu sayıda dördü çeviri olmak üzere yedi yazı yer alıyor. Bunlara kısaca değinelim.

Dünya çapında ciddi bir salgına dönüşen Koronavirüs’ün en temel gündemlerimizden biri olduğu şu günlerde, psikoloji alanının da buna kayıtsız kalması mümkün değil elbette. Bu çerçevede, İngiliz Psikologlar Birliği’nin “The Psychologist” adlı bülteninde yakın zamanda bir dizi yazı yayımlandı. Stephen Reicher ve John Druiry’nin “Don’t Personalise, Collectivise!” başlıklı yazısı da bunlardan biri. Bu yazıyı, “Kişiselleştirmeyin, Ortaklaştırın!” başlığıyla Baran Şengül Türkçe’ye çevirdi.

Terry D. Conley, Jes L. Matsick, Amy C. Moors, Ali Ziegler’in “Rızaya Dayalı Çokeşililiğe Dair Bir Araştırma: Teori, Yöntem ve Yeni Yönelimler” başlıklı makalesini de yine Baran Şengül çevirdi.

Almanya’daki Eleştirel Psikoloji ekolünün temsilcilerinden Christian Küpper’in Almanya’daki en önemli anti-psikiyatrik uygulamalardan biri olan Berlin Kaçış Evi’ni ele aldığı makalesi, “Deneyim – Hastalık – Özgürleşme” başlığıyla Ebru Ergün ve Can Önalan tarafından Türkçe’ye çevrildi.  

İngiltere’de Sosyal Değişim İçin Psikologlar adıyla bir araya gelen psikologlar tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde yayımlanan Manifesto’yu ise Berk Yaşuk Türkçe’ye çevirdi.

Sinema ve edebiyat yazıları da olan TODAP üyesi Banu Bülbül, bültenin bu sayısı için kaleme aldığı “Bir Film Üzerine Yazmaya Dair Notlar…” başlıklı yazısında, hem bir psikolog hem de bir sinema tutkunu olarak film analizi yapmaya dair fikirlerini ve önerilerini dile getirdi. Psikoloji alanında film ve kitap analizi yapmaya hevesli olan herkese bu yazıyı okumlarını öneriyoruz.

“Seks İşçiliği ve İnsan Hakları İhlalleri” başlıklı yazısında Dilara Hasdemir, seks işçiliğine yönelik güncel teorik ve politik yaklaşımları ve seks işçilerine yönelik insan hakları ihlallerini ele aldı.

Son olarak, her sayıda başka bir kişi tarafından hazırlanan “#Derkenar: Kelime, Kitap, Kişi” adlı bölümümüzü ise bu sayı için Hatice Göz hazırladı.

Bültenin bu sayısına katkıda bulunan tüm yazarlara ve çevirmenlere teşekkür ediyoruz. Bültenin Temmuz ayında yayımlanacak olan onuncu sayısına yazı göndermek için son tarih 15 Haziran 2020’dir. Bültende yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı psikolojivetoplum@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Yazılarınızı göndermeden önce, yayın ilkelerimizi ve yazım kurallarını görmek için web sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz: www.psikolojivetoplum.todap.org

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…