Sunuş • Sayı 12


Merhaba. Psikoloji ve Toplum’un 
on ikinci sayısıyla karşınızdayız! Bu sayıda; biri çeviri olmak üzere yedi yazı yer alıyor. Bunlara kısaca değinelim.


*

Sümeyye Polat’ın bülten için çevirdiği “Eleştirel Psikiyatri Nedir?” başlıklı yazıda, Philip Thomas, eleştirel psikiyatrinin ne olduğuna ve mevcut tartışmalara dair genel bir çerçeve sunuyor bizlere.

İrem Temel, İklim Krizinin Psikanalizindeki Kayıp Halka: Gezegenanne, İnsanbebek ve Şirketler” adlı yazısında, psikanalitik bir bakışla ele alınan “gezegenanne” ile “insanbebek” ilişkisinde kayıp bir halkanın -“şirketler”- söz konusu olduğunu tartışıyor.

Baran Gürsel, “Zeminde ve Sınırlarda Kaymalar, Yeni İmkânlar” başlıklı yazısında “iş mekânının sanal araçlara doğru genişlemesinin” çalışanlar açısından yarattığı “kaygı”nın yanı sıra bu durumun doğurabileceği “imkânlar” üzerine kısa ama önemli bir değerlendirme yapıyor. 

Umut Şah, “Kurumsal Kimlikler ve Konuşma Analizi” adlı yazısında, gündelik etkileşimleri analiz etmenin yollarından biri olan “konuşma analizi”ni kurumsal kimlikler ve asimetrik konuşma hakları bağlamında ele alıyor. Bu doğrultuda, üç doğal konuşma kaydı üzerinden örnek bir analiz sunuyor bizlere.

Yılmaz Can Derdiyok, “İnsan Doğası Bencil midir?” adlı yazısında, insan doğasının bencil olduğu yönündeki iddiayı tartışmaya açıyor ve bu iddianın bilimsel açıdan geçerli olmadığına yönelik argümanlarını ortaya koyuyor.

Mahsum Sayılğan, “Gülazer Karakterinin Söylem Analizi ile İncelenmesi” başlıklı yazısında, uzun yıllar TV’de yer alan “Yasemince” adlı komedi programında canlandırılan karakterlerden biri olan “Gülazer” karakterini “Çingene” ve “kadın” oluşu bağlamında analiz ediyor. 

Son olarak, Şeyda Kara, “Değer mi hiç değerleri değerlendirmeye?” adlı yazısında “İnsanlaşma sürecimizde, kendimizden doğru, başka olanın olanaklarından düşünmeye ve yeniden yordamaya değer mi gerçekten?” sorusunu soruyor ve buna dair fikirlerini dile getiriyor.

*

Bültenin bu sayısına katkıda bulunan tüm yazarlara teşekkür ediyoruz. Bültenin Temmuz ayında yayımlanacak olan on üçüncü sayısına yazı göndermek için son tarih 15 Haziran 2021’dir. Bültende yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı psikolojivetoplum@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Yazılarınızı göndermeden önce, yayın ilkelerimizi ve yazım kurallarını görmek için web sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz: www.psikolojivetoplum.todap.org

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…