Çocuğumuz Trans Arkadaşlara, Ailelere ve İnternete Açık Mektup*


Sandy Roffey

Çeviren: Doğa Eroğlu

Sevgili arkadaşlar, aileler ve ilgilenen herkes,
Bazı haberlerimiz var. Bize yakın olanların zaten biliyor, kimileri tahmin ediyor, ama artık resmiyet kazanmak üzereyken daha geniş bir kitle ile paylaşmak istedik. 
Neredeyse iki yıl önce, oğlumuzun oğlan çocuğu olduğuna ilişkin ısrarının bir aşama olduğunu düşündük. Bunu sorun etmedik ve yalnızca “tamam” dedik. Ama zaman geçtikçe, onun ısrarının, onu duyamayışımızın bir ürünü olduğunu ortaya çıktı. 
Ama artık onu dinliyoruz. Okul döneminin başında, okulda değil ama evde ona eril zamirlerle (he/him) hitap etmemizi istedi. Herkesin aynı noktada buluştuğundan —yavrumuz muhtemelen transtı, ama henüz emin değildik ve aceleci davranıp varsaymak istemiyorduk—  emin olmak için okul psikologu ile görüştüm. O zamanlar 5 yaşındaydı. 
Saçının kesilmesini istedi biz de müsaade ettik. Saçının uzun kısımlarının düşmesini izlerken yüzündeki o saf neşe, kim olduğu konusunda şüphe bırakmamalıydı. 
Okulun 3. gününde öğretmeni aradı; çocuğumuz kızlar tuvaletine gittiği için mutsuzdu. Öğretmenine onun için olması gerekenin erkekler tuvaleti olduğunu söyledi. O zamanlar çocuğumuzun da kabul ettiği geçici bir çözüm bulduk: Hemşirenin kullandığı tuvaleti kullanmak. 
Ama eninde sonunda çocuklar sorular sormaya başladı. Çok fazla soru. Trans bir çocuk için bu sorular stres vericiydi. Tüm bunlar bizi, eve gelip kendini kollarıma atıp bana neden “farklı değil, aynı olmak” istediğine dair uzunca bir liste verdiği güne getirdi. “Ben farklıyım ve farklı olmak istemiyorum, ben aynı olmak istiyorum” dedi. Bu listede tüm diğer “erkek çocuklar” gibi erkekler tuvaletini kullanıyor olması gerektiği yazılıydı. Ayrıca listesinde şu da vardı: Çocuklar hep Lily isminin kız ismi olduğunu düşünüyordu ama o bir erkek çocuktu.
Bizim çocuğumuz trans. 
Biz ona inandığımızı söyledik. Aylar boyunca annesi ve babası seçtiği için Lily ismini kullanmak istediğini söyledikten sonra, yeni bir isim seçme ihtiyacı olduğuna karar verdi, “kulağa kız ismi gibi gelmeyen”. Böylece ismini seçti. Yaklaşık olarak iki saatini aldı çünkü ismimizi sadece bir kez değiştirebileceğimizi belirtmiştim (ismini okulda değiştirmek istedi, bu geçişi sınıftakilerin yaşına uygun olarak harika bir şekilde anlattılar, ama çok çeşitli nedenlerle bunu sadece bir kez yapacağımızdan emin olmak istemiştim). İki saat harcadı, düşünüp taşındı ve yeni bir isim buldu. 
Yeni ismi “Red” olmadığı için memnundum —3 yaşından 4 yaşına kadar bu ismi kullanmıştı— ya da “Virgil” olmadığı için (babasının katkısıydı). 
Acele etmedi. Dikkatlice seçti. İsmini seçtikten sonra artık eski ismine cevap vermeyecekti. Bazen kendi tercihine göre eski ismini kullanıyor. Ama diğer herkesten, başından beri gösterdiğimiz saygıyı bekliyor. Dolayısıyla biz de onun yeni ismini kullanacağız (Not: İnsanım. Bazen unutuyorum. O zaman da “Jack’in kavanozuna” bir çeyreklik atıyorum). 
Kızımı kaybetmişim gibi hissetmiyorum çünkü hiçbir zaman kendisi dışında başka biri olmamıştı. Ama kafa yorup onun için seçtiğimiz ismi kaybettiğimiz için küçük bir üzüntüm var, o da yalnızca diğer çocuklar ona farklı şekilde davranana kadar bu ismi sevdiği için. Ama dünyayı onunla yönlendirmek zorunda olduğunu göz önüne aldığımda, bu değişimi ona çok görmüyorum.
“Dünyaya hoşgeldin Jack” derdim ama zaten o hep buradaydı. Onun yerine “umarım bizi dünyana almaya devam edersin” diyeceğim.
Şaşıranlar ya da anlayamayanlar, yalnızca şu 3 şeyi bilmeniz yeterli:
1) O mutlu. Kendisi olması ona verebileceğimiz en güzel hediye. Jack’in pediatristi (çocuk sağlığı uzmanı) de aynı fikirde.
2) Onu destekliyoruz. Biz, ebeveynleri, her gün yanında olan insanlar olarak ve onu herhangi birinden daha iyi tanıyan kişiler olarak candan destekliyoruz. 
3) Güzel dilekleri hoş karşılıyoruz. Soruları da öyle. Bu yazıyı bir forumda bu şekilde yazmamın nedenlerinden biri, eşimin de bu sabah bahsettiği gibi, zorlu konuşmalar yapmazsak (ironik olarak, bu durumu tartışmıyorduk) nasıl ilerleriz? Daha fazla bilgi edinmek için soru sorarsanız sizi yargılamayacağız. Oğlumuz için daha iyi bir gelecek inşa edebileceğimizi umut ettiğimizi insanların anlamasını istiyoruz. Ama olumsuz eleştirilerin, destekleyici olmayan yorumların ve yargılamaların hayatımızda yeri yok. Biz de diğer ebeveynler gibi çocuklarımızın iyiliğini gönülden istiyoruz ve onları yalnızca kabul ile sarmalayacağız. 
Son olarak, sizi trans ikon Laverne Cox’un sözleriyle bırakıyorum:
“Başkalarının olduğumuzu söylediği kişi değiliz. Olduğumuzu bildiğimiz kişiyiz.”
________ 
*Yazının orjinaline şu linkten ulaşabilirsiniz: https://goodmenproject.com/featured-content/our-child-is-transgender